Monday, December 16, 2013

BETWEEN “APA LAGI YANG CINA MAHU” DENGAN APA YANG WAJIB DIPERKASAKAN UNTUK BUMIPUTERA?

Pejam celik kita dah nak sampai ke penghujung tahun 2013, thus automatically akan menjelmalah tahun baru 2014 yang mungkin akan memperlihatkan pelbagai cabaran & dugaan buat kita semua (InsyaAllah semoga kita tabah untuk mengharunginya nanti).

Bagi tahun 2013 dalam konteks pentas politik arus perdana tanah air, my golden question simple je Beb? dengan apa yang telah parti BN lakukan demi penambahbaikan buat komuniti masyarakat Cina, adakah komuniti masyarakat Cina telah menzahirkan janji serta jaminan mereka untuk memilih dan menyokong BN pada PRU13 yang lalu? apakah ada tanda-tanda appreciation & terima kasih yang telah dizahirkan oleh komuniti masyarakat Cina terhadap YAB PM & parti BN?

PRU13 telah dengan jelas membuktikan komuniti masyarakat Cina menolak BN akan tetapi penyatuan serta permuafakatan Malay Dominant Voters & pengundi-pengundi Bumiputera Sabah dan Sarawak telah berjaya memperlihatkan bahawa parti BN mampu untuk membentuk sebuah kerajaan yang baru even without support from Chinese majority voters, jadi both of the above scenario sepatutnya telah dapat menjadikan indikator buat YAB PM, barisan kepimpinan  Parti Keramat UMNOserta parti BN, apakah  mereka mahu terus melayan “APA LAGI YANG CINA MAHU”  atau sudahkah mereka strategically figure out apa lagi yang WAJIB DIPERKASAKAN UNTUK BUMIPUTERA?


“APA LAGI YANG CINA MAHU” - "Pada 2009, peruntukan buat SJKC RM50 juta, semasa pembentangan Rancangan Malaysia ke-10, sebanyak RM70 juta peruntukan keseluruhan diberi kepada SJKC, manakala RM100 juta pula telah diperuntukkan bagi tahun 2013 (those yang interested nak tahu lebih details info-info ni semua, pandai-pandailah utilizes apa je Search Engine which available & accessible)


“APA LAGI YANG CINA MAHU” – UMNO kerap-kali dilabelkan as parti yang rasis, taking advantages to NON-BUMIPUTERA serta tidak mengamalkan prinsip kesamarataan dalam agihan kekayaan tapi bila kita drill down tentang dominasi serta senarai Malaysia Top richest individuals? out of 20 Malaysia Top richest individuals, berapa ramai usahawan atau jutawan Melayu yang tersenarai? Jika kita break down komposisi kaum, kaum mana yang secara jelas mendominasi Malaysia Top richest individuals for 2012?


APA LAGI YANG WAJIB DIPERKASAKAN UNTUK BUMIPUTERA? - kena perbanyakkan lagi tender-tender dan proses perolehan yang khusus diwujudkan untuk kaum Bumiputera, Rundingan secara terus atau “Restricted Tender” perlu diaktifkan kembali khusus untuk syarikat-syarikat Bumiputera yang benar-benar berkelayakkan dan menepati spesifikasi serta garis-panduan yang diarahkan


APA LAGI YANG WAJIB DIPERKASAKAN UNTUK BUMIPUTERA? - Idea based funding or early stage funding perlu diperbanyakkan lagi khusus buat syarikat-syarikat Bumiputera yang mempunyai idea yang berinovasi tetapi mengalami kesukaran suntikan modal untuk commercialization activities


APA LAGI YANG WAJIB DIPERKASAKAN UNTUK BUMIPUTERA? - perlu memikirkan the right mechanism bagaimana untuk memperbanyakkan lagi mid-size but profitable Bumiputera companies ke arah proses (IPO)


APA LAGI YANG WAJIB DIPERKASAKAN UNTUK BUMIPUTERA? - perlu mempertingkatkan lagi saluran bantuan untuk menaik taraf serta memperkasakan sekolah-sekolah Agama dan institusi Madrasah, kawasan pendalaman serta luar bandar yang mana majoriti penempatannya adalah kaum Bumiputera, kerajaan wajib memastikan pembangunan & keadaan persekitaran sekolah adalah dalam tahap terbaik

APA LAGI YANG WAJIB DIPERKASAKAN UNTUK BUMIPUTERA? - menbantu serta mempermudahkan lebih ramai lagi anak-anak bangsa Mdelayu melanjutkan pelajaran baik di IPTA mahupun IPTS

At the best possible level kita harap selepas ni YAB PM serta barisan kepimpinan  Parti Keramat UMNO akan meneliti serta memperhalusi aspek-aspek penambahbaikan yang harus disegerakan dan wajib diperkasakan untuk Bumiputera (simple game plan Beb, jangan sampai Malay Dominant Voters rasa rimas tahap ingin meludah serta menerajang Parti Keramat UMNO, believed me jika ini berlaku than rest assured PRU14, UMNO pasti tumbang tersembam ke tanah)


Finally, sebagai peringatan kepada mana2 individu yang masih taksub & sayangkan pembangkang puaka haram bejadah, itu kau orang punya pasal & kalau rasa tak selera nak baca jadi tak payah nak baca mungkin ada baiknya the entire of your guys pergi mandikan anjing kurap & babi tempang berpenyakit dan lagi bagus kalau lepas tu kau orang pergi makan daging anjing kurap & babi tempang panggang kerana itu mungkin kena dengan selera & perangai kau orang.

Tuesday, December 10, 2013

KEKALUTAN WAKIL GERAKAN TERHADAP SLOGAN ‘SALAM 1MELAYU’ MENTERJEMAHKAN KEBEBALAN & 3rd CLASS MENTALITY MEREKA!!

Parti GERAKAN, salah 1 daripada parti komponen dalam BN, yang jika kita teliti dan perhalusi dari segenap sudut akan mampu memberi kita gambaran bahawa sebenaq-benaqnya mentality ahli-ahli parti GERAKAN ni tidak jauh berbeza dengan mentality geng-geng regim DAP yang sememangnya haram lagi bejadah.


Sesuatu yang jelas, nyata dan sahih adalah bila mana isu-isu yang melibatkan orang Melayu & Bumiputera diperlekeh & diperkotak-katikkan kewibawaannya oleh kaum bukan Bumiputera lantas menjadikan isu tersebut isu panas, wakil-wakil parti GERAKAN kebiasaannya akan memilih untuk berdiam diri & terus mengunci mulut akan tetapi bila mana wakil-wakil UMNO mula bersikap vocal & outspoken terhadap isu-isu yang melibatkan hak, keistimewaan serta kepentingan orang Melayu & Bumiputera, lazimnya wakil-wakil parti GERAKAN dengan kalut tahap gelojoh akan mempolitikan perkara ini ( sometimes tindak-tanduk wakil-wakil parti GERAKAN ni terlebih extreme tahap kurang ajar compared to geng-geng regim DAP)



My dedicated blog posting entry kali ni ingin menyentuh mengenai
SLOGAN ‘SALAM 1MELAYU’ which being vocal out by Datuk Musa Sheikh Fadzir during the UMNO general assembly 2013 which being held recently. Jika kita amati, teliti serta perhalusi intipati SLOGAN ‘SALAM 1MELAYU’  generally ianya langsung tidak mencerminkan atau membawa apa-apa maksud yang boleh mendatangkan atau mengganggu-gugat  ketenteraman dan keharmonian kaum bukan Bumiputera, thus apa kejadahnya pengerusi pemuda GERAKAN Pulau Pinang, dengan keras mahu (Datuk Musa Sheikh Fadzir) meminta maaf dan menarik balik saranannya mengenai  SLOGAN ‘SALAM 1MELAYU’


My humble & down to earth opinion simple je Beb, Gua rasa parti GERAKAN ni macam juga parti MCA, up to date mereka ni semua tak habis-habis cuba merangkak mengemis simpati politik murahan & mengharapkan belas ehsan from Chinese voters yang jika mengikut senario politik arus perdana semasa telah menganggap serta mengangkat geng-geng regim DAP sebagai hero bagi memperjuangkan nasib kaum Cina, my golden advise to ahli-ahli parti GERAKAN simple je Beb, stop begging for cheap political publicity dan jangan sesekali dengan kalut tahap gelojoh cuba memperlihatkan tindak-tanduk yang terlebih extreme tahap kurang ajar kerana sesungguhnya Malay Dominant Voters telah & akan sentiasa bersedia untuk membantu UMNO & BN even without any support from Chinese voters (PRU13 telah membuktikannya)


Finally, sebagai peringatan kepada mana2 individu yang masih taksub & sayangkan pembangkang pokermon siot, gampang keparat, badigol bangsat & puaka haram bejadah, itu kau orang punya pasal & kalau rasa tak selera nak baca jadi tak payah nak baca mungkin ada baiknya the entire of your guys pergi mandikan anjing kurap & babi tempang berpenyakit dan lagi bagus kalau lepas tu kau orang pergi makan daging anjing kurap & babi tempang panggang kerana itu mungkin kena dengan selera & perangai kau orang.

Sunday, December 8, 2013

MCA MAHU DIBERI LEBIH KUASA?NILAH CONTOH PARTI YANG SEDANG NAZAK TAPI STILL LALOK MERAPU

Memang sesuatu yang sudah dapat dijangkakan, apabila semakin dekat dengan pemilihan parti mereka maka akan timbullah kenyataan-kenyataan songsang tahap lalok merapu daripada certain MCA leaders, yang mana bagi Gua ianya tidak lebih dari sekadar hanya ingin meraih cheap political publicity dengar harapan agar para perwakilan akan tersentuh, memberi sokongan & memilih mereka!


In this dedicated blog posting entry, Gua amat tertarik untuk memperhalusi serta drill down more details kenyataan calon bagi jawatan timbalan presiden MCA (Datuk Wee Ka Siong ) dimana beliau berkata sekiranya Umno memberi lebih banyak kuasa kepada MCA, ia akan meraih lebih banyak sokongan dari masyarakat Cina yang akan memberi keuntungan kepada kedua-dua parti dan juga BN?
 
Basic fundamental yang perlu menjadi fakta asas sahih simple je Beb! (Datuk Wee Ka Siong ) selama ni mencapai kemenangan dalam PRU bertanding di kawasan majoriti Melayu dan jika berdasarkan senario politik semasa if mamat ni bertanding di kawasan Chinese majority voters memang confirm mamat ni jatuh tergolek tahap terkangkang!
The next basic fundamental yang perlu menjadi fakta asas sahih lagi akan membuatkan kita panas tahap mendidih Beb, UMNO sebagai tunjang dalam parti BN telah melakukan banyak inisiatif dalam mempertingkatkan kebajikan komuniti masyarakat Cina, Gua harap mamat (Datuk Wee Ka Siong ) ni tak lupa bahawa sebelum PRU13 yang lalu dikhabarkan seramai lebih 60ribu orang komuniti masyarakat Cina telah turun untuk makan besar dengan YAB PM di Port Klang serta berjanji & memberi jaminan akan menyokong BN pada PRU13 yang lalu? Apa realitinya Beb? adakah komuniti masyarakat Cina telah menzahirkan janji serta jaminan mereka untuk memilih & menyokong BN pada PRU13 yang lalu? Setelah apa yang YAB PM lakukan demi mempertingkatkan kebajikan komuniti masyarakat Cina, apakah ada tanda-tanda appreciation & terima kasih yang telah dizahirkan oleh komuniti masyarakat Cina terhadap YAB PM & parti BN?




The most important & valuable aspect yang (Datuk Wee Ka Siong ) ni kena faham, PRU13 telah dengan jelas membuktikan komuniti masyarakat Cina menolak BN akan tetapi penyatuan serta permuafakatan Malay Dominant Voters & pengundi-pengundi Bumiputera Sabah dan Sarawak telah berjaya memperlihatkan bahawa parti BN mampu untuk membentuk sebuah kerajaan yang baru even without support from Chinese majority voters, walaupun BN gagal untuk mendapatkan majoriti 2/3 namun atas sokongan Malay Dominant Voters & pengundi-pengundi Bumiputera Sabah dan Sarawak, BN kini masih utuh lagi dalam memegang tampuk pemerintahan kerajaan pusat (kalau nak harapkan MCA & Chinese majority voters) sudah pasti kini Oppo yang dketuai regim DAP telah dengan arrogant berjaya menawan Putrajaya!!


My golden advice to mamat (Datuk Wee Ka Siong ) ni simple je Beb! sudah-sudah & cukup-cukuplah dengan retorik murahan, we understand your golden ambitious to be MCA number 2 but the Malay Dominant Voters annoying with your cheap political publicity approach. Gua amat berharap yang mamat (Datuk Wee Ka Siong )ni sedar bahawa  senario & landskap politik arus perdana semasa telah memperlihatkan MCA kini tidak lebih dari sebuah parti politik yang sedang nazak dan terlebih lalok merapu!!

Finally, sebagai peringatan kepada mana2 individu yang masih taksub & sayangkan pembangkang pokermon siot, gampang keparat, badigol bangsat & puaka haram bejadah, itu kau orang punya pasal & kalau rasa tak selera nak baca jadi tak payah nak baca mungkin ada baiknya the entire of your guys pergi mandikan anjing kurap & babi tempang berpenyakit dan lagi bagus kalau lepas tu kau orang pergi makan daging anjing kurap & babi tempang panggang kerana itu mungkin kena dengan selera & perangai kau orang.

Wednesday, October 16, 2013

BETWEEN MEREMAJAKAN PARTI DENGAN MENGEKALKAN PEMIMPIN2 BERTARAF SENJA!!

In this dedicated & exclusive blog posting entry, dengan penuh minat serta dengan rasa rendah diri Gua ingin meneliti dan memperhalusi beberapa perkara yang kerap dibangkitkan bila mana timbulnya persoalan seperti hala tuju parti keramat UMNO, survival UMNO as well as long term sustainability of UMNO?


Aspek penambahbaikan, aspirasi keterbukaan serta meremajakan parti keramat UMNO adalah perkara-perkara yang sering dikaitkan bila mana timbulnya persoalan seperti hala tuju parti keramat UMNO, survival UMNO as well as long term sustainability of UMNO?


Generally dalam erti kata serta kefahaman yang mudah, meremajakan parti keramat UMNO adalah suatu proses di mana penambahbaikan dilakukan dengan penuh keikhkasan dan disokong dengan semangat keterbukaan yang jitu & membara. Meremajakan parti keramat UMNO juga bukanlah bermaksud kesemua pemimpin-pemimpin lama  dalam parti keramat wajib dihalau serta ditendang keluar dari parti dengan sewenang-wenangnya akan tetapi meremajakan parti keramat UMNO bermaksud mengambil satu langkah proactive & holistic yang bertujuan menarik minat serta menambah bilangan jumlah keahlian pemimpin-pemimpin muda dan golongan professional muda Melayu masuk menyertai UMNO serta diberi peluang & kepercayaan memegang jawatan-jawatan tertentu!!


Formulasi terbaik adalah adunan serta kombinasi pemimpin-pemimpin berpengalaman dengan daya ketahanan & idea-idea yang kreatif serta berdaya saing yang dimiliki oleh pemimpin-pemimpin muda dan golongan professional muda Melayu, persoalannya mampukah ianya direalisasikan?
Macam mana ianya mampu untuk dilaksanakan jika sekiranya pemimpin-pemimpin muda dan golongan professional muda Melayu, (to make the topic of discussion more easier we just collectively take at the best age between 45 – 56 years old) dengan rasa rendah diri kita patut drill down persoalan cepu emas berapa ramai di kalangan mereka yang berumur 45 – 56 tahun diberi peluang & kepercayaan memegang jawatan-jawatan tertentu dalam UMNO khasnya di peringkat pusat? berapa ramai di kalangan mereka yang berumur 45 – 56 tahun yang berjaya menganggotai Majlis Tertinggi UMNO? begitu juga di peringkat cawangan, bahagian dan badan perhubungan UMNO negeri, berapa ramai di kalangan mereka yang berumur 45 – 56 tahun diberi peluang & kepercayaan memegang jawatan-jawatan tertentu?

Apakah ketiadaan atau kurangnya mereka-mereka yang berumur 45 – 56 tahun diberi peluang & kepercayaan memegang jawatan-jawatan tertentu dalam UMNO kerana mereka ni semua awal-awal lagi sudah dicantas dan disembelih dari peringkat cawangan, bahagian etc.? Jika ketiadaan atau kurangnya mereka-mereka yang berumur 45 – 56 tahun diberi peluang & kepercayaan memegang jawatan-jawatan tertentu dalam UMNO, bagaimana parti keramat UMNO mahu membentuk & mempersiapkan pemimpin pelapis yang berwibawa so called the next golden generation of leaders?


Dedicatedly, once again I would like to emphasize, meremajakan parti keramat UMNO juga bukanlah bermaksud kesemua pemimpin-pemimpin lama dalam parti keramat UMNO wajib dihalau serta ditendang keluar dari parti dengan sewenang-wenangnya namun mengapa kepimpinan parti masih mahu menyimpan atau mengekalkan segelintir pemimpin-pemimpin yang lama malah ada diantara mereka yang ditolak secara tegar oleh voters, tidak langsung menyumbang ke arah penambahbaikan, zero value proposition dan lebih menjadi liabiliti kepada parti keramat UMNO, bukankah lebih elok jika kepimpinan parti memberi peluang dan sedikit kepercayaan kepada pemimpin-pemimpin pelapis yang mempunyai daya ketahanan & idea-idea yang kreatif serta berdaya saing, memegang jawatan-jawatan tertentu dalam parti UMNO as part of succession planning?


Finally, sebagai peringatan kepada mana2 individu yang masih taksub & sayangkan pembangkang pokermon siot, gampang keparat, badigol bangsat & puaka haram bejadah, itu kau orang punya pasal & kalau rasa tak selera nak baca jadi tak payah nak baca mungkin ada baiknya the entire of your guys pergi mandikan anjing kurap & babi tempang berpenyakit dan lagi bagus kalau lepas tu kau orang pergi makan daging anjing kurap & babi tempang panggang kerana itu mungkin kena dengan selera & perangai kau orang.

Monday, September 23, 2013

JANGAN HANYA KALUT MERENCANA AGENDA TAPI HAMPEH DENGAN HANDS-ON RESULT!!

Agenda pemerkasaan ekonomi Bumiputera which recently launch serta diumumkan oleh YAB PM wajib kita teliti & perhalusi dari segenap sudut, lebih elok lagi jika analisa kita mengguna-pakai out of the box thinking mentality approach?

  
Perkara positif bila mana YAB PM membuat pengumuman serta melakukan pelancaran rasmi Agenda pemerkasaan ekonomi Bumiputera, tidak lain & tidak bukan ini telah dengan jelas memperlihatkan bahawa YAB PM peka serta sedar akan realiti keluhan, rintihan dan runggutan dari peringkat bawahan as well as the grassroot level
Let’s straight to the point Beb, apa yang kita bimbangi pula adalah perkara negatif yang mungkin akan dan boleh berlaku setelah Agenda pemerkasaan ekonomi Bumiputera ini dilancarkan secara rasmi oleh YAB PM?


Kita kena akui Beb, barisan kepimpinan kita memang pakar & handal dalam merencanakan sesuatu agenda tapi kelemahan ketara adalah proses implementasi serta perlaksanaannya yang kerap kali gagal tahap hampeh! Our planning phase very excellent but our final deliverables & execution phase mostly sucks! Sebab itu kita mahu setiap intipati atau apa jua teras utama dalam agenda pemerkasaan ekonomi Bumiputera ini akan dan boleh berjaya diimplementasikan serta dilaksanakan dengan mampan & jayanya?


Mempergiatkan Skim Latihan 1Malaysia, Program Kebolehpasaran Graduan dan Program Peneraju Skil – Jika ini antara intipati atau teras utamanya, kita harap kerajaan akan segera melaksanakan 1 effective industrial collaboration antara pihak IPTA/IPTS dengan seberapa banyak industrial domain expert bagi memastikan lepasan graduan Bumiputera berada dalam keadaan hands-on & market driven ( idea cantikkkkk tapi implementasi hampeh tahap sampah, no point Beb)


Menambah pembiayaan pinjaman Amanah Ikhtiar Malaysia & TEKUN - Jika ini antara intipati atau teras utamanya, kita harap kerajaan akan memastikan pentadbiran agensi pembagunan yang dinyatakan diatas bebas sepenuhnya dari sebarang karenah serta amalan birokrasi politik, kelulusan sebarang pinjaman wajib 100% berdasarkan pada merit/kelayakan dan bukan atas apa jua surat wahyu sokongan pemimpin politik? (idea cantikkkkk tapi implementasi hampeh tahap sampah, no point Beb)


Mengarahkan kementerian dan agensi mengukuhkan Program Pembangunan Vendor - Jika ini antara intipati atau teras utamanya, kita harap kerajaan akan memastikan Bumiputera vendor ecosystem yang sihat, telus dan berdaya-saing akan mampu dilaksanakan, kita tidak lagi ingin melihat hanya beberapa certain selected Bumiputera vendor sahaja yang kerap kali mendominasi tawaran sebut harga & kontrak tender di  kementerian serta agensi-agensi kerajaan? (idea cantikkkkk tapi implementasi hampeh tahap sampah, no point Beb)

Ketua Pegawai Eksekutif GLC menetapkan sasaran penyertaan Bumiputera sebagai KPI - Jika ini antara intipati atau teras utamanya, kita harap kerajaan akan memastikan kesemua GLC yang telah ditubuhkan hendaklah dipimpin serta diuruskan oleh CEO yang benar-benar ikhlas memahami agenda pembangunan Melayu & Bumiputera, di samping itu kerajaan wajib memastikan CEO tersebut akan membentuk kumpulan sokongan so called senior management team members yang mempunyai visi & misi ke arah pemerkasaan agenda pembangunan Melayu & Bumiputera, bukan apa Beb, senario semasa kerap memperlihatkan CEO serta geng-geng senior management team nya gelojoh membuka peluang & memilih secara sesuka hati syarikat-syarikat yang kebanyakannya schoolmate buddies, ex-university/college buddies & some even close eyes & handpicked syarikat-syarikat yang diterajui oleh their ex-business partner (idea cantikkkkk tapi implementasi hampeh tahap sampah, no point Beb)


GLC dan GLIC menerajui usaha mengwujudkan konsortium syarikat Bumiputera dalam sektor rangkaian perbekalan - Jika ini antara intipati atau teras utamanya, kita harap kerajaan akan segera melakukan pemantauwan secara berstrategik, cuba outgoing to the field & siasat sejauh manakah GLC dan GLIC telah mengamalkan channel partnersip ecosystem terutamanya dalam membimbing serta melantik vendor-vendor Bumiputera so called startup and mid size firm especially dalam aspek sub contract, joint venture dan rangkaian perbekalan. Senario semasa kerap memperlihatkan gergasi-gergasi GLC dan GLIC turut sama bersaing dengan vendor-vendor Bumiputera so called startup and mid size firm dalam urusan tawaran sebut harga, kontrak tender dan juga rangkaian perbekalan. In the worst scenario certain GLC dan GLIC turut sama membuat bidaan serta secara langsung bersaing dengan vendor-vendor Bumiputera so called startup and mid size firm, walaupun nilai kontrak bidaan hanyalah melibatkan jumlah yang agak rendah? (idea cantikkkkk tapi implementasi hampeh tahap sampah, no point Beb)

Memperkenalkan Skim Usahawan Permulaan Bumiputera (SUPERB) - Jika ini antara intipati atau teras utamanya, maka kerajaan wajib emphasize serta bangunkan secepat mungkin 1 Integrated Bumiputera Startup web portal yang berfungsi sebagai platform untuk Usahawan Permulaan Bumiputera serta pihak kerajaan communicate, engage and collaborate. Integrated Bumiputera Startup web portal ini haruslah berintegrasi sepenuhnya dimana pihak kementerian, agensi-agensi, GLC dan GLIC wajib untuk turut serta communicate, engage and collaborate menerusi web portal ini, basic fundamental nya simple je Beb, apa guna jika kita berbicara mengenai Usahawan Permulaan Bumiputera tapi pada hakikat dan realitinya berapa jumlah terkini Usahawan Permulaan Bumiputera pun kita tak pasti? Usahawan Permulaan Bumiputera ramai melibatkan diri dalam sektor/skop bidang kerja apa pun kita tak pasti? Apa masalah utama/mission critical yang dihadapi oleh majoriti Usahawan Permulaan Bumiputera pun kita tak pasti? Etc. (idea cantikkkkk tapi implementasi hampeh tahap sampah, no point Beb)

Mewujudkan Unit Pembangunan Bumiputera (UPB) di semua kementerian - Jika ini antara intipati atau teras utamanya, maka kerajaan wajib mengemukakan sasaran serta indek penanda aras bagi Unit Pembangunan Bumiputera ini, straight to the point, avoid rhetoric & emphasize tasks deliverables driven approach! KPI utama unit ini adalah untuk membantu lebih ramai usahawan Bumiputera berjaya melangkah ke arah IPO stage, unit ini juga seharusnya membantu generate lebih ramai Usahawan Permulaan Bumiputera yang dalam masa 2 tahun mendatang akan berjaya melangkah ke arah growth stage serta mampu menjana positive return on investment, unit ini juga seharusnya menjadi One Stop Solution dalam aspek perundingan dan khidmat nasihat especially when it comes to Bumiputera vendor ecosystem, Bumiputera channel partnership collaboration, Global Bumiputera consortium engagement etc. conclusion nya unit ni mesti hands-on & always ready dengan data-data, stastistik serta fakta sahih yang melibatkan apa jua aspek Pembangunan Bumiputera and if not maka unit ni akan jadi 1 lagi unit yang hanya gah pada nama sahaja tapi result & outcome zero Beb! (idea cantikkkkk tapi implementasi hampeh tahap sampah, no point Beb)


Finally, sebagai peringatan kepada mana2 individu yang masih taksub & sayangkan pembangkang pokermon siot, gampang keparat, badigol bangsat & puaka haram bejadah, itu kau orang punya pasal & kalau rasa tak selera nak baca jadi tak payah nak baca mungkin ada baiknya the entire of your guys pergi mandikan anjing kurap & babi tempang berpenyakit dan lagi bagus kalau lepas tu kau orang pergi makan daging anjing kurap & babi tempang panggang kerana itu mungkin kena dengan selera & perangai kau orang.

Saturday, September 21, 2013

CUKUP - CUKUPLAH MCA MENGEMIS SIMPATI MASYARAKAT CINA!!

Dalam pentas politik arus perdana tanah air, generally semua orang sedia maklum bahawa parti MCA bukan sahaja ditolak oleh komuniti masyarakat Cina malah majoriti dikalangan komuniti masyarakat Cina sudah merasakan bahawa MCA sudah tidak relevant dalam memperjuangankan komuniti masyarakat Cina, justeru pada PRU13 yang lalu majoriti dikalangan komuniti masyarakat Cina telah dengan secara terbuka serta arrogant memilih serta memperlihatkan bahawa parti DAP adalah hero baru bagi mereka!


Bagi Gua simple je Beb, biar apa pun alasan atau apa jua penafian yang diberikan oleh barisan kepimpinan MCA, apa yang Gua pop up & perincikan diatas semuanya adalah fakta asas sahih dan bukannya retorik auta murahan!


Jadi seharusnya pihak barisan kepimpinan MCA, sedar akan hakikat perkara tersebut serta mulalah belajar untuk ikhlas cermin diri mereka masing-masing dan yang paling penting berhentilah dari mengemis simpati murahan dari komuniti masyarakat Cina especially melalui isu-isu yang melibatkan hak & kepentingan orang-orang Melayu serta Bumiputera as well as dasar, polisi serta apa jua keputusan yang telah diputuskan oleh kerajaan serta YAB PM



Apa yang nak cuba Gua drill down serta perincikan dalam blog posting entry kali ni adalah tindakan ketua publisiti MCA yang mempersoalkan keputusan kerajaan untuk tidak berkompromi langsung & tidak membenarkan sama sekali upacara pembakaran mayat/abu mayat Chin Peng dibawa pulang ke Malaysia, malah apa yang lebih dajal tahap gilo celako! dalam kenyataan beliau, beliau turut memberikan perbandingan mengapa pengganas Muslim dikebumi disini, kenapa Chin Peng tak boleh?    
Sepatutnya ketua publisiti MCA, fully understand apa jua kes-kes yang melibatkan pengganas Muslim dan kronologi serta sejarah Chin Peng amatlah berbeza sama sekali (melainkan beliau ni buta sejarah tahap bebal) jadi at best possible level, siapa jua wakil-wakil MCA, cukup-cukuplah mengemis simpati murahan dari komuniti masyarakat Cina dan belajarlah untuk berhenti dari membuat & mengeluarkan sebarang sentimen, provokasi, tuduhan serta spekulasi liar yang secara langsung mahupun tidak langsung mencabar kewibawaan orang-orang Melayu


Last but not least, bagi Gua simple je Beb, if MCA terus-menerus membuat & mengeluarkan sebarang sentimen, provokasi, tuduhan serta spekulasi liar! Apa bezanya antara MCA dan DAP? Mengapa perlunya MCA still bernaung dibawah parti BN? Mana keikhlasan MCA bila menyatakan aspirasi semangat setiakawan dalam BN? Ungkapan yang paling tepat adalah Hi Hi Bye Bye  buat MCA!!

Finally, sebagai peringatan kepada mana2 individu yang masih taksub & sayangkan pembangkang pokermon siot, gampang keparat, badigol bangsat & puaka haram bejadah, itu kau orang punya pasal & kalau rasa tak selera nak baca jadi tak payah nak baca mungkin ada baiknya the entire of your guys pergi mandikan anjing kurap & babi tempang berpenyakit dan lagi bagus kalau lepas tu kau orang pergi makan daging anjing kurap & babi tempang panggang kerana itu mungkin kena dengan selera & perangai kau orang.

Monday, August 12, 2013

ISU MENGENAI BUKUNYA! PAK LAH ATAU WAKILNYA WAJIB BERSUARA & BUKANNYA DIAM MEMBISU?

This dedicated blog posting entry tidak bermaksud atau tidak berhasrat untuk mengajak sesiapa jua untuk memusuhi mantan PM kita iatu Pak Lah, namun intipati blog posting entry ni sekadar ingin meneliti serta memperhalusi beberapa elemen yang menjadi pertikaian dan dalam masa yang sama juga ianya juga telah hebat dipolitikan

Sebab tu Beb, strategically I did mention PAK LAH ATAU WAKILNYA WAJIB BERSUARA & BUKANNYA DIAM MEMBISU? Pendekatan gag order atau kunci mulut adalah lebih synonym kepada opposition game plan ( tapi tak sure pulok if Pak Lah nak pi isi borang keahlian pihak opposition)

Tiada sesiapa pun yang berhak untuk menafikan Pak Lah individual rights jika sekiranya beliau ingin menulis atau menerbitkan sebarang buku, biography etc. atau pun ditemubual as well as diwawancara oleh mana-mana pihak pun namun Pak Lah atau mana-mana wakil beliau kena alert, strategically monitor dan wajib counter balik jika didapati hasil temubual atau wawancara tersebut condong atau terpesong ke arah elemen-elemen yang mengundang negative doubts?
  

Memang benar tiada sesiapa pun yang berhak untuk menafikan Pak Lah individual rights as we elaborate in the above context of discussion akan tetapi kita semua berhak untuk meminta penjelasan secara berstrategik daripada Pak Lah atau mana-mana wakil beliau mengenai beberapa soalan-soalan yang boleh kita klasifikasikan as golden question?


1)   Apakah Pak Lah atau mana-mana wakil beliau sedar so called alert bahawa Buku berjudul "Awakening: The Abdullah Badawi Years in Malaysia" diterbitkan oleh Strategic Information dan Research Development Centre (SIRD) yang mempunyai hubung kait dengan SUARAM?


2)   Jika pihak Pak Lah atau mana-mana wakil beliau sedar akan perkara ini! jadi atas kapisiti alasan apa Pak Lah merestui pembabitan pihak SUARAM ini?

3)   Apakah benar bahawa Buku berjudul "Awakening: The Abdullah Badawi Years in Malaysia" ini akan dilancarkan di Singapura oleh Nurul Izzah?

4)   Apakah pihak Strategic Information dan Research Development Centre (SIRD) ada memaklumkan Pak Lah atau mana-mana wakil beliau bahawa buku tersebut akan dilancarkan di Singapura oleh Nurul Izzah?

5)   Jika pihak Pak Lah atau mana-mana wakil beliau telah dimaklumkan oleh pihak Strategic Information dan Research Development Centre (SIRD) bahawa buku "Awakening: The Abdullah Badawi Years in Malaysia" ini akan dilancarkan di Singapura oleh Nurul Izzah! jadi mengapa pihak Pak Lah bersetuju untuk proceed dengan proses temubual serta wawancara ini? (apakah ada apa-apa back door game plan yang sedang direncanakan?)

At the best possible level, kita harap pihak Pak Lah atau mana-mana wakil beliau akan dapat tampil memberikan clear and strategic explanation berkenaan dengan pertikaian diatas, bila sesuatu isu mula menjadi political controversy than pendekatan diam membisu, gag order atau kunci mulut adalah sangat-sangat tidak relevant Beb. Once again Beb, I would like to clarify this dedicated blog posting entry tidak bermaksud atau tidak berhasrat untuk mengajak sesiapa jua untuk memusuhi mantan PM kita iatu Pak Lah, jadi at the best possible level janganlah pulok ada mana-mana yes man so called kaki kipas tahap pengampu tegar kepada anak menantu Pak Lah, yang akan kalut tahap lalok merapu dengan intipati blog posting entry ni!!


Finally, sebagai peringatan kepada mana2 individu yang masih taksub & sayangkan pembangkang pokermon siot, gampang keparat, badigol bangsat & puaka haram bejadah, itu kau orang punya pasal & kalau rasa tak selera nak baca jadi tak payah nak baca mungkin ada baiknya the entire of your guys pergi mandikan anjing kurap & babi tempang berpenyakit dan lagi bagus kalau lepas tu kau orang pergi makan daging anjing kurap & babi tempang panggang kerana itu mungkin kena dengan selera & perangai kau orang.

Friday, August 9, 2013

JABATAN MEDIA SOSIAL – HARAP UMNO SELANGOR TAK SEKADAR RETORIK TAHAP LAWAK MURAHAN

PRU13 UMNO & BN Selangor mengalami kekalahan serta layak kita klasifikasikan sebagai kegagalan tahap melingkup dan tertiarap (ini fakta asas sahih & bukannya retorik auta)


Recently kepimpinan badan perhubungan UMNO Selangor telah mengumumkan beberapa pendekatan penambahbaikan & antara yang menarik untuk kita teliti serta perhalusi in this dedicated blog posting entry adalah penubuhan JABATAN MEDIA SOSIAL?

No doubt new media or social media is the best possible communication and interaction platform at this point of moment however the implementation and execution of new media or social media in mainstream political arena requires dedicated and holistic strategies.
Kita kena faham Beb, penggunaan FB, Twitter, Blogspot, Wordpress etc. untuk aktiviti santai totally different dengan mengguna-pakai kesemua medium diatas untuk aktiviti atau pendekatan politik arus perdana!! 
Soalan cepu emasnya? Sejauh mana alert serta fahamnya kepimpinan badan perhubungan UMNO Selangor mengenai perkara ini? Dalam UMNO & BN sebenarnya ada 1 penyakit kritikal! UMNO & BN ni Beb suka buat sesuatu tanpa memperhalusi implementation, execution & deliverables action plan (dalam bahasa yang mudah proses penyampaian kerapkali failed)

 
Badan perhubungan UMNO Selangor bercakap mengenai penubuhan
JABATAN MEDIA SOSIAL? Basic fundamental nya mudah je Beb! berapa ramai pemimpin-pemimpin UMNO Selangor yang aktif di laman media sosial? berapa ramai pemimpin-pemimpin UMNO Selangor yang aktif berblog? Sekarang kita drill down pula mengenai individu yang dipertanggungjawabkan mengemudi JABATAN MEDIA SOSIAL UMNO Selangor ni, sejauh mana aktifnya individu ini di laman media sosial?  Bagaimanakah tahap pengaruh individu ini di laman media sosial? Berapa followers yang dia ada di Twitter? Berapa ribu tweets yang dia dah blast setakat ini? berapa banyak blog posting yang dia dah blast setakat ini?


My humble & down to earth opinion simple je Beb, penubuhanJABATAN MEDIA SOSIAL? ni jika tidak diuruskan secara betul than rest assured pendekatan ini hanya akan menjadi sekadar satu lagi agenda retorik tahap lawak murahan & more worst ianya akan melibatkan investment, allocation and fund disbursement yang sia-sia (lagi haram bejadah if huge fund amount has been disburse but final deliverables failed)


Finally, sebagai peringatan kepada mana2 individu yang masih taksub & sayangkan pembangkang pokermon siot, gampang keparat, badigol bangsat & puaka haram bejadah, itu kau orang punya pasal & kalau rasa tak selera nak baca jadi tak payah nak baca mungkin ada baiknya the entire of your guys pergi mandikan anjing kurap & babi tempang berpenyakit dan lagi bagus kalau lepas tu kau orang pergi makan daging anjing kurap & babi tempang panggang kerana itu mungkin kena dengan selera & perangai kau orang.