Thursday, October 1, 2009

DUN BAGAN PINANG – ANTARA PANDANGAN PERIBADI TUN MAHATHIR & KEMAHUAN AHLI AKAR UMBI PARTI SERTA ASPIRASI SUARA PENDUDUK SETEMPAT

Akhirnya siapa calon yang akan dipertaruhkan oleh BN bagi menggalas cabaran dalam PRK DUN Bagan Pinang sudah pun dimuktamadkan malahan official announcement sudah pun dibuat yang mana memperlihatkan otai lama Tan Sri Isa Samad telah dipilih & diberikan mandat bagi menggalas perjuangan BN.
Antara intipati yang boleh kita panjangkan & telitikan yang berkaitan dengan PRK DUN Bagan Pinang:
1. Pandangan Tun Mahatihr agar UMNO tidak meletakkan Tan Sri Isa Samad sebagai calon BN bagi PRK DUN Bagan Pinang – Generally beb, ini adalah hanya suatu pandangan peribadi Tun Mahathir walaupun cara Tun melemparkan pandangan peribadi tersebut agar keras & hentakkan yang dilakukan oleh beliau telah digarap secara bertubi –tubi serta berkali – kali namum pada akhirnya rumusan keramat yang boleh kita perincikan adalah walun sekeras mana pun pandangan peribadi Tun Mahathir ianya tidak dapat mengatasi kemahuan ahli akar umbi parti terutama diperingkat cawangan & bahagian serta aspirasi suara penduduk & para pengundi setempat lebih menjadi mission critical factor. Walaupun beb kita sememangnya amat menghormati any single point of opinion yang diajukan & dilemparkan oleh Tun namum my humble & down to earth opinion apa yang telah dilakukan oleh pucuk kepimpinan UMNO dengan memilih & memberikan mandat kepada Tan Sri Isa Samad memang tepat pada masa & ketikanya kerana parti keramat UMNO dalam mengharungi perjuangan, sustainability serta survival parti harus sentiasa bersikap terbuka, meneliti “out of the box thinking mentality” serta meletakkan kemahuan ahli akar umbi parti terutama diperingkat cawangan & bahagian serta aspirasi suara penduduk & para pengundi setempat dikelas dan martabatnya yang tersendiri. Indirectly beb, aku quite agreed dengan luahan selamba daripada Tan Sri Isa Samad yang mengatakan mengapa beliau tidak seharusnya diberikan peluang untuk menjadi calon & bertanding sedangkan dalam pakatan rakyat seorang bekas banduan & orang yang masih dalam tahanan akta (ISA) pun diberikan ruang untuk bertanding & kemudian menang apabila aspirasi suara penduduk & para pengundi setempat menerima mereka sedangkan dalam kes beliau Tan Sri Isa hanya berhadapan dengan kemelut internal party matter serta hukuman daripada lembaga disiplin UMNO malah beliau telah pun menjalani hukuman dan keahlian nya telah pun dikembalikan jadi what is the big deal mengenai kes beliau yang terdahulu? Apa2 pun beb, amat besarlah harapan kita beb agar jika sekiranya Tun boleh melemparkan pandangan peribadi beliau dengan agar keras & hentakkan yang dilakukan oleh beliau telah digarap secara bertubi –tubi serta berkali – kali kita juga harap beliau boleh menerima dengan hati yang terbuka bila mana pandangan peribadi beliau seakan – akan diketepikan.
2. Kemahuan ahli akar umbi parti terutama diperingkat cawangan & bahagian adalah mission critical factor – Mahu tak mahu, suka tak suka UMNO kena bersikap terbuka beb, pandangan serta kemahuan ahli akar umbi parti terutama diperingkat cawangan & bahagian kena dipandang serius serta diletakkan sebagai salah satu KPI kerana tak usahlah pucuk kepimpinan tertinggi UMNO nak tipu diri sendiri kerana secara amnya terdapat beberapa kekalahan calon2 UMNO pada pilihanraya yang lepas jentera pilihanraya parti tidak berkerja secara satu kumpulan, tiada koordinasi diantara sesama jentera pilihanraya serta amalan negatif iatu boikot – memboikot terhadap calon parti sendiri akibat kegagalan pucuk kepimpinan parti mengimbangi pandangan serta kemahuan ahli akar umbi parti terutama diperingkat cawangan & bahagian.
3. Aspirasi suara penduduk & para pengundi setempat adalah “Final Say” – Selain kena bersikap terbuka & meneliti “out of the box thinking mentality” pucuk kepimpinan tertinggi parti UMNO kena belajar & tak mampu lagi nak mengulangi kesilapan dalam menidakkan aspirasi suara penduduk & para pengundi setempat kalau UMNO & BN mahu terus relevant & significant di mata & minda pemikiran para pengundi. Soalan simple je beb, kenapa Pak Sheikh Anwar still boleh menang dekat Permatang Pauh? Kenapa M Manoharan boleh menang dekat Kota Alam Shah? Kenapa calon PAS yang hanya berkerja sebagai penjual ikan itu boleh menang dekat Manek Urai? Jawapannya simple je beb, kerana semua badigol mangkuk hayun ni relevant & significant di mata & minda pemikiran para pengundi setempat & most importantly aspirasi suara penduduk & para pengundi setempat adalah “Final Say”. Rumusan keramat nya dah kalau Tan Sri Isa samad begitu relevant & significant di mata & minda pemikiran para pengundi setempat apakah pucuk kepimpinan UMNO masih mahu menidakkan aspirasi suara penduduk & para pengundi setempat yang merupakan “Final Say”
4. Perjuangan, sustainability serta survival parti VS individual personnel interest – My humble & down to earth opinion simple je beb, hala tuju, roadmap & direction parti keramat UMNO & BN ada 2 cabaran atau threat iatu dalaman & luaran parti. Cabaran daripada luar iatu pihak pakatan pembangkang itu something yang memang kita tak dapat nak elakkan, dah namanya pun pihak pakatan pembangkang namum cabaran dalaman adalah sesuatu yang setiap ahli akar umbi parti keramat UMNO kena figure out samada perjuangan, sustainability serta survival parti comes first or individual personnel interest must be well protected first? Kalau aku janji yang dikotakan oleh setiap ahli akar umbi parti keramat UMNO itu adalah perjuangan, sustainability serta survival parti comes first, maka pemimpin seperti Datuk Mohamad Hassan kena all out bantu & gerakan kempen & jentera pilihanraya PRK DUN Bagan Pinang, MB N. Sembilan ni kena buang jauh2 falsafah yang jika Tan Sri Isa menang kelak Tan Sri Isa akan menjadi platform ancaman bagi beliau. TPM Tan Sri Muhyiddin, kena all out bantu & gerakan kempen & jentera pilihanraya PRK DUN Bagan Pinang & buang jauh2 falsafah yang jika Tan Sri Isa menang kelak Tan Sri Isa akan menjadi platform ancaman bagi beliau. KP UMNO, KJ kena all out bantu & gerakan kempen & jentera pilihanraya PRK DUN Bagan Pinang, bro ni kena pastikan yang pemuda UMNO akan jadi pasukan penggempur berani mati bila pentas PRK DUN Bagan Pinang mula membuka gelanggang. KJ kena buang jauh2 falsafah yang jika Tan Sri Isa menang kelak Tan Sri Isa akan menjadi platform ancaman bagi beliau. ini adalah intipati yang perlu ada jika mahu UMNO & BN relevant & significant di mata & minda pemikiran para pengundi & dalam menjenamakan semula parti keramat UMNO perjuangan, sustainability serta survival parti mesti comes first rather than individual personnel interest must be well protected first!

Finally, sebagai peringatan kepada mana2 individu yang masih taksub & sayangkan pembangkang pukimak sial, gampang keparat, badigol bangsat & haram bejadah, itu kau orang punya pasal & kalau rasa tak selera nak baca jadi tak payah nak baca mungkin ada baiknya the entire of your guys pergi mandikan anjing kurap & babi tempang berpenyakit dan lagi bagus kalau lepas tu kau orang pergi makan daging anjing kurap & babi tempang panggang kerana itu mungkin kena dengan selera & perangai kau orang.

No comments:

Post a Comment